Kunst en kunstenaar / art and artist

Portfolio in English?

Click here

“Ooit waren wij verweerde materie of rommel van alledag. Nu, na bewerkingen in Photoshop, zijn we getransformeerd tot abstracte werelden. We lijken wel geschilderd!.” 

Dit zouden de foto’s zeggen als de in woorden konden spreken. De werken beginnen in wat zich om ons heen achteloos aandient: rommel op het aanrecht, een lichtreflectie op de muur, een verweerde sticker op een lantaarnpaal of roest op een bouwcontainer. Heleen van Tilburg hangt juist op deze rafelplekken rond met haar fototoestel en legt spannende details vast. In Photoshop wordt het alledaagse getransformeerd tot een abstracte wereld die de kijker uitdaagt om eigen verhalen en associaties te ontdekken. 

               “In het begin wilde ik alleen maar weten wat er nou
precies op de foto was gezet. Toen ik de knop kon
omzetten en dat niet meer zo belangrijk vond,
kon ik onbevangen gaan kijken. Ik ging mijn eigen verhaal
en betekenis aan de foto’s geven. Thanks!”

Jeroen Hindriks, agentschap Draumlist
bij de opening van de tentoonstelling in Frame.de.galerie 2016

                                 

Compare and compare himself. Meeting and knowing different realities and relating them to each other.
Transforming what is divisive into an element of union. [….] S
imply a little brick more, one more piece of that great universal mosaic that life represents.

Artist statement with ‘Just an other brick in the wall?’
by Alfonso Caputo, director and curator of Midac, 2022

Over Heleen van Tilburg

Heleen van Tilburg is afgestudeerd in de sociale wetenschappen en heeft 25 jaar gewerkt als zelfstandig tekstschrijver en adviseur. Nu is ze kunstenaar.

Op haar 16e koopt Heleen haar eerste fototoestel van het geld dat ze verdiende met haar eerste vakantiebaantje. Vanaf die tijd fotografeert ze alles wat los en vast zit.  Nou ja, bij voorkeur het niet-alledaagse. Fotografeert iedereen de Middeleeuwse kathedraal, dan vereeuwigt Heleen het scheve, roestige paaltje ervoor.

Jaren later ontstijgen de foto’s het niveaus van zomaar een kiekje.  Heleen wil zich verder ontwikkelen en start een meerjaars individueel leertraject bij fotocoach Jos Ruijssenaars. Natuurlijk leert ze er over techniek, maar vooral ontdekt ze haar eigen fotohandschrift. De schoonheid in verweerde materie transformeren tot abstracte verhalen. Fotograferen alsof het geschilderd is. Het traject bij Jos Ruijssenaars mondt uit in een solotentoonstelling in Frame.de.galerie en een solotentoonstelling tijdens 033Fotostad, alle twee in 2016.

Als volgende stap wil Heleen de expressie van haar foto’s verder vergroten. Ze wil ook graag ontdekken hoe ze een concept kan uitwerken. Hiervoor neemt ze tot op heden individuele lessen bij Margareth Degeling, kunstenaar en museumdirecteur van MAC House Leusden. Dit traject mondt o.a. uit in solotentoonstellingen over stadsmuren.

“Lessen is een te kaal woord voor alles wat ik bij Jos en Margareth leer en geleerd hebt. Het zijn diepgaande ontmoetingen, die gaan over kunst als onderdeel van het leven en over de kwetsbaarheid en kracht van creëren en de creaties durven neerzetten in de wereld. Nieuwe ontdekkingen, frustraties, stilstand en sprongen vooruit, dat hoort daar ook allemaal bij. Het is fantastisch rijk om me bij deze geïnspireerde  vakmensen en warme persoonlijkheden verder te mogen ontwikkelen”, aldus Heleen.

Heleen laat zich inspireren door materiekunstenaars, de kunstenaars van COBRA en het abstract expressionisme. Bijvoordeeld Armando, Jean Dubuffet, Paul den Hollander, Antoni Tapies, Aaron Siskind en Robert Zandvliet.